четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Лампи ли? То било лесно!

Лампи ли? То било лесно!

Започвам една статия за много начинаещи, на тема как се работи с лампи.

За начало ще опиша как се работи с триоди и лампи в триоден режим, нататък може да включа тетроди и пентоди.

1.       Как да накарам една лампа да свири?
- Много просто. Отваряме PDF-а на лампата. Всички предназначени специално за аудио имат зададени данни и параметри, обикновено в таблици – при колко волта аноден ток и колко волта преднапрежение какъв ток типично тече през лампата. Всички имат някакъв толеранс в реалните данни, още повече ако са ползвани. Типично 20-30% разминаване в тези стойности е нормално. Освен осигуряването на захранващо (анодно) напрежение, трябва да осигурим и отопление. И то е дадено в справочните данни. Тях може да ги видите от тук - http://frank.pocnet.net Маркировката на масовите европейски лампи започва със E, P или U. Първата е зададена стойност по напрежение за паралелно свързани лампи (E = 6,3V), другите две споменати – по ток, за последователно вързани лампи. Те обикновено се използват в радиоприемници без трансформатори, в които отопленията на лампите са навързани последователно и към мрежата 220V (230V). P е за лампи с отоплителен ток 300мА, U – за 100мА, като тока на всички е постоянен и варира напрежението според конкретната лампа.

Стига толкова приказки. Нека да накараме една лампа да усилва. Като предусилвател. Значи, ни трябва подходяща за това лампа. Започваме по лесния начин – триод или двоен триод. Схема общ катод. Подходящи според каталозите лампи, които се намират лесно: ECC81, ECС82, ЕСС83, ЕСС85, PCC88, 6Н1П, 6Н2П, 6Н3П, 6Н8С, 6Н9С.

                Като за начало избираме лампа ECC82. Лампата представлява два триода в общ балон. Гледаме ето този PDF: http://frank.pocnet.net/sheets/010/e/ECC82.pdf
Схемата с лампата трябва да изглежда така:







Избираме си режима от таблицата в PDF-а на 3-та страница, при 300 волта анодно напрежение. Сега елементите един по един като стойност:

Rg – решетъчен резистор – като се зачетем надолу в PDF-а виждаме, че при „automatic bias” – така се казва нашата схема, го дават макс 1 мегаом. 100К за този резистор е добра стойност.

Rk – катоден резистор – в таблицата при режима със 300 волта анодно е 1,2 килоома. За катоден кондензатор са дали 50 микрофарада, реално за експериментите ни трябват поне 220, над 1000µF вече е излишно много.

Ra (Rp) – аноден резистор – според таблицата – 47 килоома.

Cout – изходен кондензатор – за пробите ще ползваме 100-330 нанофарада 400 волта.

Вече е време да дефинираме „работен режим“ на лампата или работна точка. Самата работна точка (режим) се намира в графиката ВАХ (волт-амперна характеристика) на лампата. В PDF-a от горния линк – страница 8. С помощта на закона на Ом намираме преднапрежението (потенциала на катода) – умножаваме анодния ток по катодното съпротивление, като привеждаме стойностите до милиампери и омове - 0,00365 * 1200 = 4,38V. На графиката там съм драснал синя линия. С червената линия съм указал и 3,65мА. Двете се пресичат на около 125 волта. Втора проверка – колко волта имаме върху анодния резистор – 0,00365 * 47000 = 171,55V. От 300 волта като извадим 171,55 получаваме 128,45, което е доволно близко до предната сметната стойност – като съберем анодното напрежение със преднапрежението, получаваме почти същия резултат.

Иначе казано, работната ни точка е 125V/-4,38V/3,65mA. Другия съществен параметър в случая е анодния товар (анодния резистор) – 47 килоома. Изяснявам тези понятия, понеже ще се ползват и по-нататък и са от съществено значение. Също така като знаете за какво става дума, ще си говорим на един и същ език.
Дотук добре. Избрахме работен режим на лампата. Сега какво?
-          трябва ни анодно захранване
-          трябва ни отопление.
Като за начало най-добре да имаме захранващ трансформатор от някое лампово устройство, в частност радиоприемник. Ако не – за маломощни лампи както е в случая, може да ни свършат работа два еднакви трансформатора с мощност поне 5 вата и напрежение на вторичната намотка 7,5-15 волта променливо. Като ползваме два трансформатора, трябва да вържем вторичните им намотки в паралел и от първичната на втория да вземем анодното. От страната „вторични“ ще захраним отоплението на лампата. В почти всички случаи ще се наложи да донагласим отоплителното напрежение с помощта на последователен резистор. Не пречи самото отопление да го вземем и от друг трансформатор. Но с цел безопасност ни трябва галванично разделение от мрежата – т.е. не трябва да ползваме изправено 230 волта направо от мрежата. Като за начало ще ползваме CRC филтрация. Какво означава това? Вижте схемата долу:
-         - след изправителя имаме кондензатор C1, резистор R1 и кондензатор С2. Ако резистора R1 беше индуктиност (L1), филтриращата схема щеше да е CLC тип. Т1 и Т2 са еднаквите трансформатори, като от вторичните им е взето отоплителното напрежение.

За горната схема ще ползваме следните елементи и стойности:
-          грец или диоди поне 600 волта – за диоди примерно 1N4007;
-          кондензатори – поне 100 микрофарада и поне по 400 волта;
-          резистор R1 – 4,7 килоома 1 или 2 вата.
Ето и нагледна схема:


Повечето от елементите можем да ги намерим в http://comet.bg или http://elimex.bg , за радиолампите - търсете из обявите в http://olx.bg и https://bgaudioclub.org/forum.php




Преди да хванем поялника:

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ:
- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се запоява утечен (разреждащ) резистор върху филтровите кондензатори !!! Препоръчителна стойност - 220К до 330К 2W, запоява се паралелно върху филтриращите кондензатори (в случая С5, С6) или греца.  След всяка проба се изчакват 3-4 минути да се разредят кондензаторите, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се проверява за остатъчно напрежение. То не бива да е над 5-6 волта с цел избягване на дефекти при боравене с поялника.

- Задължително се поставя предпазител на първичната, оразмерен според конкретната схема. В случая - не по-голям от 0,5А бавен ! Той е там основно с цел предпазване от пожар.
- Препоръчително е избягване употребата на стари електролити от лампова техника - в повечето случаи са изсъхнали или с нарушена изолация, може да се стигне до експлозия на някой от тях и сериозно нараняване.


Следва:


2.       Типове лампи.
3.       Кои типове са подходящи за аудио усилвател?

4.       Как да изчислим правилно SE лампов усилвател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар